Szakszuka – jajka sadzone inaczej

IMG_20170217_202311_357.jpg

Jesteście już znudzeni jajkami na twardo, sadzonymi i jajecznicą? 🍳 Nie macie pomysłu jak wprowadzić większą ilość warzyw niż plaster pomidora do Waszego posiłku? 🍅 To danie będzie dla Was idealne. A dodatkowo i jest niesamowicie szybkie, proste i smaczne 🙂

SZAKSZUKA

  • 3 jajka (lub mniej/więcej, zależy od Waszej diety)
  • 2 pomidory 🍅
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka oliwy 🏺
  • sól, pieprz, chilli, oregano lub inne przyprawy

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Czosnek posiekać i podsmażyć chwilę na oliwię. Dodać do niego pokrojone w kostkę pomidory i chwilę dusić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, oregano i chilli, lub dowolnie według swojego smaku (polecam paprykę wędzoną). Na pomidory wbić jajka, smażyć pod przykryciem, aż białko się zetnie. Można posypać kiełkami, a także użyć dodatkowo inne warzywa.

Wartość odżywcza (dla 3 jajek):
Energia: 440 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 31 g
Węglowodany: 15 g

Co nam daje taki posiłek? Idealną ilość białka na posiłek potreningowy, 💪 mnóstwo witamin i mikroelementów z jajek i przeciwnowotworowy likopen z pomidorów. Nic, tylko jeść!

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s