Domowy jogurt bez jogurtownicy

domowy jogurt.jpg

Tak się złożyło w tym tygodniu, że dopadła mnie choroba i trzymała cały tydzień 😷🤒 Dlatego nie miałem zbyt głowy, żeby się podpisywać kulinarnie, więc zrobiłem jogurt 😛 Domowy jogurt jest bardzo prosty do zrobienia i nawet nie trzeba mieć kupionych kultur bakterii 🙂 Wystarczy pół litra mleka zagrzać na gazie do około 80*C (żeby było widać, że już prawie się gotuje) i wlać do niego drugie pół w temperaturze pokojowej. Otrzymamy wtedy mleko o temperaturze idealnej dla rozwoju bakterii. W tym momencie, dodajemy do mleka łyżeczkę kupnego jogurtu, wychodzi z większości dostępnych, najlepiej z probiotycznych. Ostatnim etapem jest schowanie jogurtu pod koc i odczekanie 8 godzin.

Polecam!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s