Ciasto bananowe z kaszy jaglanej

IMG_20170224_192410_107.jpg

Znowu kasza jaglana powiecie 😀 No ale cóż zrobić, że jest to genialny, zdrowy i pyszny produkt. Tym razem przedstawiam Wam:

Ciasto jaglane z bananami (8 porcji):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3-4 łyżki masła
  • 4 banany
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kaszę przepłukać i ugotować do miękkości w wodzie. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Całość zblendować i przelać do formy – im większa, tym szybciej się upiecze. Posypać wiórkami kokosowymi i kakao dla ozdoby. Piec 170-200oC przez godzinę lub więcej, ciasto musi być suche w środku. No i pamiętajcie, krójcie dopiero po wystygnięciu, bo skończy się to tak jak na tym zdjęciu 😛

Wartość odżywcza (1 porcji):
Energia: 230 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 40 g

Co nam daje taki posiłek? Jest to idealny zastępnik tradycyjnych słodkości, ponieważ nie dodaje się do niego ani grama cukru, jedynie ten zawarty w bananach. Idealnie sprawdzi się też jako źródło węglowodanów przed treningiem, a także w połączeniu z np. jogurtem naturalnym, jako posiłek potreningowy. Właściwości samej kaszy jaglanej możecie zobaczyć na poniższej infografice (mistrz Gimpa 😛).

kasza jaglana.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s