Malinowo

IMAG0285.jpg

Dziś nie będę przynudzała, od razu przejdę do rzeczy. Poniżej kilka obiecanych przepisów, które wypróbowałam na sobie i swoich bliskich. Wszystko zjadliwe 🙂

Naleśniki kokosowe z musem malinowym (2 porcje)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szkl mąki ryżowej
  • 1,5 szkl mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • Oliwa
  • 1,5 szkl świeżych malin

Jajka, mąkę, mleko, miód i 3 łyżki wiórków miksujemy i odstawiamy na 30 min; jeśli ciasto zgęstniało, dodajemy odrobinę gazowanej wody mineralnej; ciasto nalewamy chochelką na patelnię z odrobiną oliwy. Maliny miksujemy, musem smarujemy naleśniki.

Jaglanka z owocami

Składniki:

  • 1/3 szkl kaszy jaglanej
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
  • garść malin
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu

Kaszę przelać wrzątkiem na sitku, by uniknąć goryczki; mleczko zagotować, wsypać kasze, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 20 min, po 10 min dodać starte jabłko po ugotowaniu nieco ostudzić, dodać miód i posiekane bakalie

Placuszki owsiane (3 porcje)

Składniki:

  • 125 g płatków owsianych
  • 120 ml mleka
  • 3 jajka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • Łyżeczka miodu
  • 1 szkl malin

Płatki owsiane dzielimy na pół, jedną część mielimy w blenderze; dodajemy rozbełtane jajka i pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy; piezemy na beztłuszczowej patelni do zarumienienia. Podajemy ze świeżym musem malinowym.

 

Koktajl ze szpinakiem

Składniki:

  • 200 g maślanki
  • 2 garści szpinaku
  • 1 kiwi
  • ½ szkl malin
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki miksujemy.

Krem z kaszy jaglanej z malinami (3 porcje)

Składniki:

  • 90 g surowej kaszy jaglanej
  • 1 szkl mleka 1,5% lub mleka roślinnego
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 banan
  • 1 szkl malin
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła

Kaszę gotujemy na mleku; czekoladę z łyżką masła, roztapiamy nad kąpielą wodną; kaszę mieszamy, powoli wlewając roztopioną czekoladę; dodajemy kakao, maliny, banana, miód i wszystko blendujemy.

Mleko migdałowo-malinowe

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów bez skórki
  • 3 szklanki wody mineralnej
  • 3 łyżki miodu, syropu z agawy lub innego słodu
  • Świeże maliny

Obrane migdały zalewamy 3 szklankami wody mineralnej i zostawiamy na noc. Rano blendujemy migdały z wodą, w której się moczyły i słodem. Przelewamy przez bardzo drobne sitko lub filtr do kawy. Maliny miksujemy z kilkoma listkami mięty na bieżąco i mieszamy z mlekiem przed samym podaniem.

p.s. celowo nie podaję kaloryczności 😉

Ola

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s