Czym dokarmić pamięć?

neuronyZa naszą pamięć odpowiada mózg. Mózg odpowiada także za cały układ nerwowy, więc od jego prawidłowej pracy zależy funkcjonowanie naszego organizmu, od kończyn, przez mięśnie po najmniejsze neurony. Tak jak i na wszystko, tak i na pracę mózgu, wpływa nasza codzienna dieta. Co w takim razie jeść, by ta nasza mała elektrownia, nie zwalniała obrotów? W końcu jej praca zużywa aż 20% dostarczanej organizmowi energii.

  • Glukoza – podstawowe źródło energii dla wszystkich komórek ciała, przede wszystkim dla komórek mózgu; absolutnym minimum zapewniającym prawidłową jego pracę, a przez to całego organizmu, jest 150 g glukozy; w przypadku drastycznego obniżenia poziomu cukru we krwi, może dojść do zaburzeń koncentracji, niepokoju, spadku energii a nawet omdleń; w takim przypadku, należy niezwłocznie ten poziom podwyższyć, zjadając coś słodkiego: dojrzały owoc, kanapkę z dżemem lub miodem, lub napić się świeżego soku; zapobieganie takim stanom, polega na regularnym dostarczaniu energii z węglowodanami złożonymi, uwalniającymi glukozę stopniowo (pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryże, otręby, płatki zbożowe)
  • Żelazo – jest składnikiem hemoglobiny, czyli białka transportującego tlen do komórek; żelazo z produktów zwierzęcych (hemowe), przyswaja się znacznie lepiej (na poziomie 20%) niż żelazo z produktów roślinnych (niehemowe, ok. 5%); podstawowymi źródłami są podroby (wątróbka, serce, nerki), mięczaki (małże, ostrygi), mięso wołowe, tofu, soja, fasola biała, soczewica, ciecierzyca, naturalne kakao, orzechy, kasze; chcąc poprawić przyswajalność tego pierwiastka, należy jego źródła łączyć ze źródłami witaminy C
  • Lecytyna – nie sama lecytyna jest niezbędna, ale składniki, których jest ona źródłem: cholina i inozytol; cholina, najprościej mówiąc, jest niezbędna do budowy osłonek mielinowych komórek nerwowych, zapewniając tym samym prawidłowe przewodnictwo nerwowe; cholina także uczestniczy w produkcji acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za prawidłowość przebiegu procesu zapamiętywania; inozytol z kolei, zwiększa wrażliwość receptorów na serotoninę (tzw. „hormon szczęścia”), usprawniając przez to nasze szare komórki; źródłami lecytyny w diecie, są przede wszystkim: jaja, podroby, orzechy, zboża, szpinak czy kalafior
  • Potas – ma duży udział w przesyłaniu impulsów elektrycznych w mózgu; prawidłowe stężenie tego pierwiastka (wraz z sodem i chlorem), zapewnia odpowiednią różnicę potencjałów w komórkach i wytwarzanie ładunków elektrycznych, potrzebnych do przewodzenia impulsów; dodatkowo reguluje on gospodarkę wodną w organizmie, zmniejszając uwodnienie przestrzeni międzykomórkowych, na rzecz wewnątrzkomórkowych; źródłami są: suszone morele, suszone figi, awokado, banany, ziemniaki, kiwi, pomidory, grejpfruty
  • Białko – jego rola polega przede wszystkim, na budowaniu neuroprzekaźników, czyli substancji chemicznych, dzięki którym ośrodki mózgu mogą się ze sobą kontaktować; o podstawowych źródłach tego składnika, pisałam już tutaj.

Mózg, będąc częścią układu nerwowego, zawiaduje całym naszym ciałem. Dzięki niemu czujemy, odbieramy bodźce, kurczymy mięśnie, pamiętamy jak zachować się w określonej sytuacji czy wiemy gdzie się podrapać 🙂  Warto o niego dbać, bo jak na razie, jest jeden na całe życie.

Ola

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s