Lody po treningu – czy to możliwe?

lody

Wprawdzie sezon na lody powoli się kończy, ale warto jeszcze złapać trochę lata i bez wyrzutów sumienia, na posiłek potreningowy skonsumować ten jeden z najlepszych deserów jaki stworzyła ludzkość.

Tradycyjne lody, czy też te dostępne w dzisiejszych czasach w każdym sklepie lody wodne, wyróżniają się wspaniałym smakiem, dużą ilością cukru, tłuszczu i w zasadzie niczym więcej. Nawet zawartość owoców w większości produktów tego typu jest niewielka, częściej zastępuje się je aromatami. Dobrze jeżeli są to aromaty naturalne, pozyskiwane z produktów spożywczych, lecz niestety regułą to nie jest. Dodatkowo występują barwniki, zagęszczacze, emulgatory i słynny syrop glukozowo-fruktozowy, częściowo odpowiedzialny za epidemię otyłości. Wszystkie te dodatki są dopuszczone przez Unię Europejską do wykorzystywania w przemyśle spożywczym i na pewno, jeżeli nie przekroczymy dziennych norm, nie wyrządzą nam krzywdy, ale warto je i tak ograniczyć. Ostatnio w mediach została poruszona kwesta odchudzającego działania lodów. Mimo szczerych chęci nie mogę potwierdzić tej rewelacji, ilość energii potrzebnej na podgrzanie lodów w żołądku jest znikoma w porównaniu z ich wartością kaloryczną. Dobrą analogią będzie tu spożywanie zimnej wody, czy też kostek lodu, które powinny być jeszcze bardziej skuteczne niż lody, niestety nie są. Oczywiście na rynku dostępne są lody wytwarzane tradycyjną metodą, przy użyciu śmietany, mleka, owoców i prawdziwych przypraw, oraz dobrej jakości sorbety z nie wygórowanymi zawartościami cukru w porcji. Jednak są one trudniej dostępne lub droższe, ale warto w nie zainwestować trochę czasu i pieniędzy, a zjemy o wiele zdrowszą wersję tego deseru.

Taaak, ale takie lody traktujemy jako deser, a co zrobić aby były one częścią zbilansowanego jadłospisu? Wystarczą nasze ulubione owoce, jogurt naturalny, foremki i blender.

Świeże owoce będą źródłem witamin i przeciwutleniaczy wspomagających regeneracje naszych mięśni po treningu, oraz węglowodanów niezbędnych do resyntezy glikogenu. Witaminy i przeciwutleniacze dodatkowo będą znacznie wolniej rozkładać się z powodu niskiej temperatury panującej w zamrażarce, oraz dzięki kwaśnemu środowisku pochodzącemu od kwasu mlekowego zawartego w jogurcie. Do produkcji lodów najlepiej wykorzystać jogurt probiotyczny dzięki któremu dostarczymy pożytecznej flory bakteryjnej naszym jelitom, która wspomoże osłabioną przez sport odporność na infekcje i zadba o właściwy przebieg procesów trawiennych. Nie musimy się obawiać tego, że mrożenie zabije wszystkie bakterie, ponieważ dobrze tolerują one niskie temperatury i ich przeżywalność jest wystarczająco wysoka. Jogurt dostarczy nam również białka potrzebnego do wzrostu i regeneracji mięśni po treningu oraz wapnia wchodzącego w skład kości, ale także biorącego udział w skurczach mięśni, metabolizmie składników energetycznych i krzepnięciu krwi. Osoby, które w swojej diecie spożywają więcej białka (np. trenujący siłowo) mogą dodać do lodów trochę odżywki białkowej o jakimś neutralnym lub pasującym smaku.

Ja do produkcji lodów użyłem słodkich owoców, dzięki czemu uniknąłem dosładzania. Były to:

  • 2 nektarynki
  • 1 banan
  • 2 jabłka
  • oraz 1,5 szklanki jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki zmiksowałem i przelałem do foremek na lody, a następnie włożyłem do zamrażarki na kilka godzin. Otrzymałem około 15 lodów. Wartość odżywcza z wyżej wymienionych składników na jednego loda prezentuje się następująco:

  • 43 kcal
  • 1,44 g białka
  • 0,64 g tłuszczu
  • 8,65 g węglowodanów

Takich lodów nie można traktować jako samodzielnego posiłku potreningowego, ponieważ jest zbyt mało kaloryczny i dostarcza za mało białka i węglowodanów, ale może stanowić jego uzupełnienie nie przynoszące nam szkody. Warto uważać na gardło, jedząc coś zimnego po mocnym treningu, łatwo jest nabawić się bólu gardła, lepiej odczekać pół godziny i zjeść je jako deser 🙂

Jeśli chciałbyś profesjonalny plan żywieniowy dostosowany do twojej aktywności i potrzeb, zapraszam do współpracy ze mną, dietetykiem sportowym. Więcej informacji w zakładce współpraca.

Maciek

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Lody po treningu – czy to możliwe?

  1. Pingback: Truskawki, co się kryje w tym letnim cudzie? – Sport od Kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s